social media increases anxiety

Kasia

social media increases anxiety

Post autor: Kasia »

Cześć! 😊 Mam na imię Kasia i jestem tutaj, aby podzielić się z Wami moimi przemyśleniami na temat wpływu mediów społecznościowych na nasze zdrowie psychiczne. Ostatnio coraz częściej słyszymy o zjawisku tzw. "FOMO" (Fear Of Missing Out), czyli lęku przed przegapieniem czegoś ważnego na social mediach. To właśnie on może powodować naszą niepewność, niezadowolenie z własnego życia i zwiększać poziom stresu. Ale czy na pewno musi tak być? 💭

Myślę, że warto pamiętać, że to my sami decydujemy, jakie treści przeglądamy i jak na nie reagujemy. Możemy wybierać pozytywne i inspirujące treści, a także pamiętać, że to, co widzimy w sieci, nie zawsze jest prawdziwe. Ważne jest również, aby nie porównywać się z innymi, ponieważ każdy ma swoją własną drogę i nie ma sensu stawiać sobie nieosiągalnych standardów. 🌟

Pamiętajmy, że media społecznościowe mogą być świetnym narzędziem do nawiązywania kontaktów, dzielenia się swoimi pasjami i inspiracjami. Ważne jest jednak, aby nie pozwolić im zdominować naszego życia i pamiętać o równowadze. Zamiast porównywać się z innymi, skupmy się na sobie i swoim rozwoju. 💪

Dlatego zachęcam Was do świadomego korzystania z social mediów, dbania o swoje zdrowie psychiczne i nie dajmy się zwariować przez "FOMO". Pamiętajmy, że to my jesteśmy w kontroli i możemy wybrać, jak wpływają na nas media społecznościowe. 😊 #selflove #zdrowierelacje #świadomewykorzystanie #socialmedia #pozytywnemyslenie